facebook

 

De afgelopen maanden heeft de website van de Oase enigszins onder vuur gelegen. Dit resulteerde soms in het niet beschikbaar zijn van de site of merkbare vertragingen bij het opvragen van de informatie. Kortom de website was gehackt. De Oase website is zelfs enige tijd bij Google als gehackt geregistreerd geweest.

De oorzaak waardoor de website gehackt kon worden, is niet altijd goed te achterhalen. De website maakt gebruik van open source software, die wereldwijd onderhouden wordt. Naast het algemene raamwerk voor de website worden de verschillende functies ingevuld door zogenaamde modules. Problemen zoals nu kunnen ontstaan doordat wachtwoorden gekraakt zijn, er fouten in het raamwerk of de modules zitten, er achterstand is met het up-to-date houden van de software of zelfs dat de hosting provider gehackt is. Al met al een vervelende situatie voor zowel de webmaster als de gemeente.

De enige methode om hier vanaf te komen, is het opnieuw opbouwen van de website. Zie hier het eerste resultaat van de nieuwe website. Basis hiervoor is, dat alle wachtwoorden gewijzigd zijn en dat de software versies weer up-to-date zijn. Dat betekent ook, dat bepaalde modules niet meer actief zijn. Dat komt omdat deze modules niet meer werken met de laatste software van het raamwerk. Hiervoor worden de komende weken alternatieven gezocht/bedacht. Ook zijn bepaalde modules nog niet geactiveerd, omdat die misschien het probleem veroorzaakt hebben. Dit zal ook in de komende weken moeten blijken. Per week zal de site verder weer compleet gemaakt worden met alle functies zoals voorheen (waar mogelijk).

Mochten er opvallende of ontbrekende dingen geconstateerd worden, schroom niet om een mail te sturen naar de Webmaster.

Ga naar boven